Back

ⓘ Mario Bava bio je italijanski filmski režiser, scenarist, direktor fotografije i majstor specijalnih efekata, najpoznatiji kao jedan od najuticajnijih autora ho ..




Mario Bava
                                     

ⓘ Mario Bava

Mario Bava bio je italijanski filmski režiser, scenarist, direktor fotografije i majstor specijalnih efekata, najpoznatiji kao jedan od najuticajnijih autora horor žanra u 20. vijeku, ali i kao tvorac specifičnog italijanskog filmskog žanra poznatog kao giallo.

                                     

1. Filmografija

Kao režiser, ako nije drukčije navedeno.

kratkometražni

  • Anfiteatro Flavio 1947
  • Lamore nellarte 1950
  • Lorecchio 1946
  • Leggenda sinfonica ko-režiser: Riccardo Melani 1947
  • Variazioni sinfoniche 1947
  • Santa notte 1947

televizija

  • I futuribili 1970
  • I giochi del diavolo ep. La Venere dIlle 1979
                                     

1.1. Filmografija dugometražni

  • La strada per Fort Alamo 1964
  • Sei donne per lassassino 1964
  • I tre volti della paura 1963
  • Le meraviglie di Aladino 1961
  • I coltelli del vendicatore 1966
  • Schock 1977
  • La ragazza che sapeva troppo 1963
  • Le spie vengono dal semifreddo 1966
  • Diabolik 1968
  • La frusta e il corpo 1963
  • Gli orrori del castello di Norimberga 1972
  • La maschera del demonio 1960
  • Ercole al centro della Terra 1961
  • Lisa e il diavolo 1972
  • Reazione a catena 1971
  • Cani arrabbiati 1974 nepušten u kino-dvorane, objavljen na DVD-u 2006
  • La casa dellesorcismo premontirana verzija Lisa e il diavolo, Bava ju se javno odrekao 1975
  • Operazione paura 1966
  • 5 bambole per la luna dagosto 1969
  • Il rosso segno della follia 1969
  • Roy Colt & Winchester Jack 1970
  • Terrore nello spazio 1965
  • Quante volte. quella notte 1971
  • Gli invasori 1961
                                     

1.2. Filmografija kolaboracije

  • Mio figlio Nerone, rež. Steno direktor fotografije 1956
  • Guardie e ladri, rež. Mario Monicelli i Steno direktor fotografije 1951
  • Canzone di primavera, rež. Mario Costa direktor fotografije 1951
  • Ringo del Nebraska, rež. Antonio Román ko-režiser van špice 1966
  • Cose da pazzi, rež. Georg Wilhelm Pabst direktor fotografije 1954
  • Ercole e la regina di Lidia, rež. Pietro Francisci direktor fotografije; specijalni efekti 1959
  • Hanno rubato un tram, rež. Aldo Fabrizi direktor fotografije 1954
  • Quel bandito sono io, Her Favorite Husband, rež. Mario Soldati direktor fotografije 1950
  • La morte viene dallo spazio, rež. Paolo Heusch direktor fotografije; specijalni efekti 1958
  • Orlando e i Paladini di Francia, rež. Pietro Francisci direktor fotografije 1956
  • Vita da cani, rež. Mario Monicelli i Steno direktor fotografije 1950
  • Amor non ho. però. però, rež. Giorgio Bianchi direktor fotografije 1951
  • Inferno, rež. Dario Argento optički efekti 1980
  • Villa Borghese, rež. Gianni Franciolini direktor fotografije 1953
  • Antonio di Padova, rež- Pietro Francisci direktor fotografije 1949
  • Buonanotte. avvocato, rež. Giorgio Bianchi direktor fotografije 1955
  • Lelisir damore, rež. Mario Costa direktor fotografije 1947
  • Graziella, rež. Giorgio Bianchi direktor fotografije 1954
  • Ester e il re, di Raoul Walsh režija italijanske verzije 1961
  • La chiesa del Gesù, rež. Arturo Gemmiti ko-direktor fotografije 1947
  • Gli eroi della domenica, rež. Mario Camerini direktor fotografije 1952
  • La donna più bella del mondo, rež. Robert Z. Leonard direktor fotografije 1955
  • SantElena, piccola isola, rež. Umberto Scarpelli i Renato Simoni direktor fotografije 1943
  • Il viale della speranza, rež. Dino Risi direktor fotografije 1953
  • La famiglia Passaguai fa fortuna, rež. Aldo Fabrizi direktor fotografije 1952
  • La famiglia Passaguai, rež. Aldo Fabrizi direktor fotografije 1951
  • Terza liceo, rež. Luciano Emmer direktor fotografije 1954
  • Miss Italia, rež. Duilio Coletti direktor fotografije 1950
  • La battaglia di Maratona, rež. Bruno Vailati ko-režiser; direktor fotografije; specijalni efekti 1959
  • LOdissea televizijski scenarij, rež. Franco Rossi režija epizode Polifemo ; režiser 2. jedinice; specijalni efekti 1968
  • Agi Murad, il diavolo bianco, rež. Riccardo Freda direktor fotografije 1959
  • Natale al campo 119, rež. Pietro Francisci ko-direktor fotografije 1947
  • Perdonami!, rež. Mario Costa direktor fotografije 1953
  • Uomini e cieli, rež. Francesco De Robertis direktor fotografije 1946
  • È arrivato il cavaliere!, rež. Mario Monicelli i Steno direktor fotografije 1950
  • Follie per lopera, rež- Mario Costa direktor fotografije 1948
  • Caltiki, il mostro immortale, rež. Riccardo Freda režija nije navedena na špici; direktor fotografije pod pseudnonimom John Foam; specijalni efekti 1959
  • Papà diventa mamma, reć. Aldo Fabrizi direktor fotografije 1952
  • Lavventura di Annabella, rež. Leo Menardi direktor fotografije 1943
  • I vampiri, rež. Riccardo Freda režija nije navedena na špici; direktor fotografije; specijalni efekti 1957
  • Città di notte, rež. Leopoldo Trieste direktor fotografije 1958
  • Le avventure di Giacomo Casanova, rež. Steno direktor fotografije 1955
  • Balocchi e profumi, rež. F. M. De Bernardi i Natale Montillo direktor fotografije 1953
  • Non cè amore più grande, di Giorgio Bianchi direktor fotografije 1955
  • Le fatiche di Ercole, rež. Pietro Francisci direktor fotografije; specijalni efekti 1958


                                     

1.3. Filmografija televizija

  • I futuribili 1970
  • I giochi del diavolo ep. La Venere dIlle 1979
                                     

1.4. Filmografija dokumentarni filmovi o Mariju Bavi

  • Mario Bava - Operazione Paura, rež. Gabriele Acerbo i Roberto Pisoni 2004
  • Mario Bava speaks, rež. Patrick OBrien 2006
  • Mario Bava maestro of the macabre, rež. Charles Prece e Garry S. Grant 2000